Što je temeljni kapital društva?

Temeljni kapital društva predstavlja vrijednost onoga što osnivači društva kapitala moraju unijeti u društvo na ime uplate nominalnih iznosa dionica odnosno temeljnih uloga te je nadoknada za isključenje njihove odgovornosti za obveze društva. Iznos temeljnog kapitala isključivi je pokazatelj koliki je temeljni kapital bio u trenutku osnivanja društva te ne predstavlja pogodan izvor za saznanje o imovini društva. Iako prvotno smatran kao osiguranje vjerovnicima da će uspjeti naplatiti svoje tražbine koje imaju prema društvu, pokazalo se kako se vjerovnici ipak ne mogu osloniti na taj podatak. Izmjenama koje bi trebalo uvesti u odnosu na temeljni kapital cijeli sustav bi se olakšao i ubrzao, a zaštita vjerovnika ostala bi na istoj razini zbog alternativnih sredstava koja bi ih štitili, a koja se primjenjuju i danas u sustavu u kojemu se zahtijeva postojanje minimalnog temeljnog kapitala.“ 

Referenca: https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:199:493378

Iznos temeljnog kapitala za osnivanje trgovačkog društva

Koliko iznosi temeljni kapital za osnivanje društva s ograničenom odgovornošću?

Temeljni kapital društva s ograničenom odgovornošću D.O.O. iznosi 2.500,00 € za sve osnivače u državi Hrvatskoj.

Koliko iznosi temeljni kapital za osnivanje jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću?

Temeljni kapital jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću J.D.O.O. iznosi 1,00 € za sve osnivače u državi Hrvatskoj.

Koliko iznosi temeljni kapital za osnivanje tvrtke za strane državljane

Prema članku 78. st.3., Zakona o strancima, temelji kapital za osnivanje trgovačkog društva za državljane trećih zemalja iznosi 26.544,56 €, a za državljane EGP-a (Europskog gospodarskog prostora) iznosi 2.500,00 €, jednako kao i za građane Republike Hrvatske.

Više informacija o temeljnom kapitalu potrebnom za osnivanje tvrtke za strance pročitajte u ovoj objavi.

Primjer osnivanja trgovačkog društva:

Želite li registrirati tvrtku, odnosno d.o.o., morate uplatiti temeljni kapital u iznosu od 2.500,00 €, a morate računati i na troškove otvaranja tvrtke koji iznose oko 450,00 €. Za otvaranje jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću temeljni kapital iznosi 1,00 €, a troškovi otvaranja j.d.o.o.-a iznose oko 250,00 €.

Prvi korak do osnivanja trgovačkog društva je dolazak kod javnog bilježnika. Potrebna je osobna iskaznica, adresa sjedišta buduće tvrtke i odabrano ime trgovačkog društva.

Javni bilježnik će pripremiti sve dokumente koje će dostaviti trgovačkom sudu, a prethodno će vas uputi u banku da napravite uplatu temeljnog kapitala na privremeni račun u bilo kojoj banci. Nakon pet radnih dana tvrtka će biti registrirana i na kraju potrebno je otvoriti poslovni žiro-račun u banci.

Vraćanje uplaćenog temeljnog kapitala

Ako želite, možete zatražiti isplatu temeljnog kapitala od 20.000,00 koji ste prethodno uplatili na privremeni račun. Svrha isplate temeljnog kapitala mogu biti materijalni troškovi, isplata za potrebe blagajne, plaćanje gotovinskih računa itd. Zapreke kod isplate temeljnog kapitala nema, iako se na internetu, facebook grupama i sl. mogu pročitati razne netočne informacije o isplati temeljnog kapitala poput one da temeljni kapital nije moguće isplatiti sve do likvidacije društva ili da ga je moguće isplatiti jedino ako je osnivač društva pozajmio novac društvu koje namjerava otvoriti (što je samo po sebi besmisleno jer osnivač ne može napraviti pozajmicu društvu koje još nije ni osnovao.)

Novac na računu tvrtke, odnosno temeljni kapital koji ste uplatili, više nije vaš. On je imovina vaše tvrtke, a vi i vaša tvrtka nemate isti OIB. Vi i vaša tvrtka ste sada dvije različite osobe! Nikada ne smijete pomisliti: „idem u banku, dignuti ću si novac za svoje privatne potrebe“, ne! Novac podignut sa žiro-računa tvrtke i te kako mora imati pokriće / razlog podizanja, što je vrlo bitno. Ako porezni nadzor utvrdi nepravilnosti ne piše vam se dobro. Ne dirajte novac tvrtke bez pokrića istog. Dakle, ako nemate pokriće za podizanje ovih 2.500,00 € temeljnog kapitala, ostavite novac na računu tvrtke, ionako će vam doći obveze za plaćanje na mjesečnoj razini koje morate platiti.

Što ako uplaćeni temeljni kapital nije dostatan za plaćanje troškova poslovanja

Ako nemate dovoljno novaca na računu za platiti veći iznos transakcijskog računa nekog dobavljača, napravite uplatu sredstava na žiro-račun vašeg privatnog novca, a u opisu „svrha uplate“ upišite „pozajmica društvu“. Kada vam kupac napravi uplatu na žiro-račun tada slobodno napravite „povrat pozajmice“, one koju ste prethodno posudili trgovačkom društvu i za takav način uplate/isplate morate imati Ugovor o pozajmici. Transparentno je i nitko vam ništa ne može. Zadovoljeni su zakonom propisani uvjeti uplate i isplate novaca sa ili na žiro-računa tvrtke.