Kao poduzetnik, pogotovo poduzetnik početnik, što znate o knjigovodstvu? Vjerojatno malo ili gotovo ništa. Zato vam za uspješno poslovanje treba dobar knjigovođa koji će vas usmjeravati i dobro savjetovati pri donošenju poslovnih odluka koje će imati veliki utjecaj na vaše poslovanje. Ali, kako odabrati knjigovođu? Trebate li štedjeti na knjigovodstvenim uslugama kao sa ostalim troškovima poslovanja ili je cijena knjigovodstvenih usluga manje važna? Trebate li angažirati knjigovođu koji je završio tečaj za samostalnog knjigovođu ili vam treba netko s bogatim iskustvom i znanjem?

Mislimo da su odgovori na ova pitanja manje – više jasni, ali ako niste sigurni što je važno kod odabira knjigovođe, pokušat ćemo navesti nekoliko ključnih stvari.

Iskusan knjigovođa koji poznaje i prati izmjene zakonskih regulativa

Svaki poduzetnik treba knjigovođu koji će poznavati postojeće i pratiti česte izmjene zakonskih regulativa i obavljati posao sukladno propisima. Nije nam drago to napisati, ali činjenica je pa moramo, osoba sa završenim tečajem za knjigovođu vrlo vjerojatno nije sposobna pohvatati sve zakone i obavljati posao knjigovođe na najkvalitetniji način. Takva osoba možda je sposobna raditi u knjigovodstvu, knjižiti račune i sl., ali za uspješno poslovanje potreban vam je netko tko će ipak znati više.

Uz redovan posao knjigovođa mora paziti na redovito i pravovremeno izvještavanje nadležnih tijela. Upravo u tome dijelu najčešće dolazi do propusta, a jedan takav primjer povod je ovoj objavi pa ćemo se na kratko osvrnuti na njega.

Primjer zašto je važno odabrati iskusnog knjigovođu

Prije otprilike godinu dana, početkom 2020. godine, u našem uredu u Vukovarskoj 284, ugostili smo jednu poduzetnicu, vlasnicu trgovine, koja je htjela promijeniti knjigovođu jer već tada njen knjigovođa nije dobro obavljao svoj posao. Nažalost, naše usluge su joj bile preskupe makar joj je objašnjeno da na cijenu knjigovodstva ne bi trebala gledati kao na velik trošak, nego kao na ulaganje u poslovanje.

Zadržala se kod tog knjigovođe sve do roka za predaju godišnjeg financijskog izvješća za 2020. godinu. Njen knjigovođa nije na vrijeme predao GFI i sada joj prijeti kazna od 10 000 do 100 000 kuna koju više ne može izbjeći. Pitanje je samo koliko će biti visoka kazna koju će dobiti. Nakon što je propušten rok za predaju GFI-a, opet dolazi kod nas s molbom da joj riješimo problem. Zanimljivo je kako joj sada cijena naših usluga – odgovara!

Cijena knjigovodstvenih usluga - kako odabrati dobrog knjigovođu

Specijalizirano knjigovodstvo

Iskusan knjigovođa znati će dobro obaviti svoj posao za svakog poduzetnika. Međutim, u nekim slučajevima treba vam knjigovođa koji ima iskustva u točno određenim djelatnostima. Trebate li tražiti nekoga tko se specijalizirao za vašu granu djelatnosti, sami ćete odlučiti. Naš knjigovođa već 30 godina radi za građevinske tvrtke, ugostitelje, trgovine i brojne druge male i srednje poduzetnike.

Način poslovanja

Posao svima oduzima najviše vremena. Razvoj poslovanja poduzetniku je gotovo najvažniji zadatak u životu, a da bi mu se u potpunosti posvetio knjigovodstvo mu zato treba biti najmanja briga. Online knjigovodstvo koje pružamo najjednostavniji je, najbrži i najprihvatljiviji način za razmjenu dokumentacije. Štedi vrijeme jer sastanci zbog primopredaje dokumenata nisu potrebni. Ako želite sastanak u “četiri oka” i to je vrlo lako izvedivo – video pozivom!

Zaključak

Kod odabira knjigovođe važno je birati onoga koji će vas upozoravati na rokove i ne čekati da vi sami reagirate na nešto na što ni ne znate da trebate reagirati. A cijena? Cijena knjigovodstvenih usluga razlikuje se, a formira se najčešće prema količini posla. Netko svoje usluge cijeni više, ali ako je s razlogom, onda cijena knjigovodstva nije presudna. Kazne za knjigovodstvene prekršaje su toliko velike da se jednostavno ne isplati riskirati s jeftinijim knjigovodstvom ili nekime tko je završio tečaj.

Knjigovođa Zagreb

Tražite kvalitetno knjigovodstvo?