U emisiji “Informer” Nove TV koja je emitirana 22.1.2022., jedna od tema bila je avans i postoji li razlika između avansa u gospodarstvu i privatnom poslovanju. Gošća emisije bila je knjigovotkinja Ankica Turković koja je objasnila što je avans.

Što je Avans ili račun za predujam?

Avans je instrument osiguranja naplate za eventualno nastale troškove kod izvođenja radova ili naplate pružene usluge. Avansom se osiguravaju greške robe, kašnjenje isporuke i druge nepravilnosti. Osoba koja je platila avans treba se osigurati tako što će potpisati avansni račun ili račun za predujam.

Kod pravnih osoba primjer avansa čest je u graditeljstvu te ga sklapaju naručitelj posla poput građevinske tvrtke sa izvođačem radova. Kod fizičkih osoba također su najčešći slučajevi vezani za nekretnine, ali za njihovu kupoprodaju ili najam. No, postoji li razlika između fizičkih i pravnih osoba po pitanju avansa?

“Kod fizičkih i pravnih osoba avans ili račun za predujam je ista stvar, razlike nema.” – objašnjava knjigovotkinja Ankica Turković i navodi primjer: Ako je iznos vrijednosti jednog stana 150 000 €, ja kao kupac, uplatila sam prodavatelju stana 30% avansa prilikom izgradnje zgrade. Dakle, ostalo mi je 70%. Prilikom preuzimanja stana, želim da mi dođe građevinska inspekcija i provjeri je li sve u redu sa nacrtom ili projektnom dokumentacijom vezanom za taj stan. Ako jest, onda plaćam prodavatelju preostalih 70% jer sam već platila 30% avansa.

Cijeli prilog o avansu iz rubrike “Ekonomski pojmovnik” emisije “Informer”, možete pronaći u videu ispod, a cijelu emisiju Informer pogledajte na portalu Nove TV