U ranijoj objavi pisali smo o poticajima HZZ-a za zapošljavanje, a sada su na redu poticaji za samozapošljavanje. U ovoj objavi saznajte koji su to poticaji za samozapošljavanje koje možete iskoristiti i postati sam svoj gazda.

Poticaji za samozapošljavanje namijenjeni su svim nezaposlenim osobama prijavljenima u evidenciji Zavoda za Zapošljavanje. To su poticaji male vrijednosti, ali većinom dostatni za otvaranje obrta ili firme i pokretanje vlastitog posla.

Nekoliko naših klijenata iskoristilo je ove poticaje i uz pomoć tih novčanih sredstava uspješno započeli poslovanje svojih tvrtki i obrta. Jedna od njih je i Vanja Poldrugač koja je ove godine otvorila paušalni obrt za izradu predmeta za uspomenu „Box 4 All“.

Poticaji za samozapošljavanje u iznosu od 55 000 kuna omogućili su joj kupnju svih potrebnih alata za rad, a u troškove je ušla i izrada web stranica, novi laptop… Uz sve to bilo je i dovoljno novca za plaćanje doprinosa!

Potpore za samozapošljavanje dijele se na dvije vrste

Potpora za samozapošljavanje

Potpora za samozapošljavanje je potpora male vrijednosti i dodjeljuje se nezaposlenim osobama koje su odlučile pokrenuti vlastiti posao. Svrha ovih poticaja jest pokrivanje troškova otvaranja obrta ili tvrtke (j.d.o.o. i d.o.o.), ali i kupovinu alata za rad, najam poslovnog prostora itd.

Potpora za samozapošljavanje koju nezaposlena osoba može dobiti iznosi najviše 55 000 kuna ili čak 70 000 kuna u slučaju da se potpora za samozapošljavanje kombinira sa stručnim osposobljavanjem za rad.

Udružite se i povucite više novčanih sredstava

U slučajevima udruživanja u zadruge ili trgovačka društva moguće je ostvariti potporu za samozapošljavanje do 5 osoba. Uz poticaje koji iznose 55 000 kuna po osobi, možete dobiti dovoljno novca za zbilja ozbiljan početak.

Postoje i neka ograničenja:

  • U slučaju osnivanja zadruge i zapošljavanja u zadruzi postoji gornja granica iznosa potpore. Potporu za samozapošljavanje može dobiti najviše 5 osoba što iznosi 275 000 kuna.
  • U slučaju osnivanja i zapošljavanja u trgovačkim društvima, potporu mogu dobiti najviše 4 osobe, odnosno najviše 220 000 kuna.
  • U slučaju otvaranja obrta ili slobodne profesije, poticaje za samozapošljavanje mogu dobiti najviše 2 osobe, odnosno 110 000 kuna.

Poticaji za samozapošljavanje za proširenje djelatnosti

Poticaji za proširenje djelatnosti također su vrlo interesantni. Dodjeljuju se nezaposlenim osobama koje se žele udružiti s osobom koja je već iskoristila potporu za samozapošljavanje i čije su ugovorne obveze prema Zavodu istekle.

Primjerice, Vanja je svoj paušalni obrt otvorila prije godinu dana. Bavi se proizvodnjom poklon kutija za uspomenu i u međuvremenu je upoznala jednu nezaposlenu osobu koja radi neke druge predmete, recimo suvenire! I recimo da se zove Dora!

Nakon godine dana, odnosno isteka Vanjine ugovorne obveze, Dora može podnijeti zahtjev za samozapošljavanje i udružiti se s Vanjom, odnosno njezinim obrtom. Potpora se može dodijeliti i tako da Dora postane suvlasnica obrta.

Iznos potpore za proširenje djelatnosti iznosi također 55 000 kuna.