Poticaji za samozapošljavanje HZZ-a, za otvaranje obrta ili poduzeća, nezaposlenim osobama zaista su dobar vjetar u leđa, a da je to doista tako osobno mogu svjedočiti.

Otvaranje obrta za mene je bilo pitanje o kojem sam dugo razmišljao. Iz straha vrlo dugo odugovlačio i tražio izgovore zašto ne otvoriti obrt. Kad sam napokon skupio dovoljno hrabrosti i argumenata zašto to moram učiniti, krenuo sam u otvaranje obrta i cijeli proces završio bez ikakvih problema u samo nekoliko dana.

Svoje pozitivno iskustvo sa Zavoda za zapošljavanje želim podijeliti s Vama i ako ste možda u nedoumici ili strahu kao što sam bio ja, želim Vas svojim iskustvom ohrabriti i potaknuti na otvaranje obrta ili poduzeća jer to će biti nešto najljepše što ćete za sebe učiniti.

Kako povećati prihode uz otvaranje obrta?

Je li bolje otvoriti obrt ili tvrtku, ovisi o djelatnosti kojom se želite baviti i što želite postići. Otvaranje obrta posebno je isplativo ako pružate isključivo usluge, radite sami i nemate potrebu ili namjeru zapošljavati radnike.

Povećanje osobnih primanja uz otvaranje obrtaMoj razlog za otvaranje obrta uglavnom je bio financijske prirode. Htio sam povećati svoja mjesečna primanja, a otvaranje obrta bio je jedini način da to i postignem. Dakle, i dalje radim u tvrtki Đina d.o.o. kao web i grafički dizajner, ali više nisam njen zaposlenik. Za usluge izrade web stranica i grafičkog dizajna od sada ću tvrtki Đina d.o.o. izdavati račun i zadržati više novca za sebe.

Kako to? Vrlo jednostavno! Kao zaposlenik tvrtke Đina d.o.o. bio sam prijavljen na puno radno vrijeme i primao plaću, odnosno onaj nesretni neto iznos dok bih svaki mjesec s čežnjom na platnoj listi gledao ostatak mog zarađenog novca koji je odlazio na doprinose.

Otvaranje obrta pomoglo mi je da sačuvam novac i plaćam manje doprinose mjesečno nego što je to moj poslodavac činio umjesto mene. Doprinosi za obrtnike svaki mjesec su jednaki i iznose 1193 kune što je dva puta manje nego iznos doprinosa iz plaće i na plaću koje su mi svaki mjesec otkidali od bruto plaće. U konačnici, otvaranje obrta pomoglo mi je povećati prihode za više od 2 000 kuna mjesečno.

Poticaji za samozapošljavanje HZZ-a

Da biste dobili poticaje za samozapošljavanje prije svega trebate napisati dobar poslovni plan. Pisanje poslovnog plana u svrhu samozapošljavanja, uopće nije teško, ali mora zadovoljavati kriterije prema kojima HZZ ocjenjuje održivost poslovnog plana. Za pozitivnu ocjenu poslovnog plana potrebno je najmanje 16 bodova od ukupno 26, a da biste osigurali prolaznost svog plana slijedite upute dobivene od svog savjetnika.

Popunjenost poslovnog plana, financijska održivost projekta, procjena konkurencije na tržištu i sve ostalo u poslovnom planu strogo se ocjenjuje, stoga treba paziti, ali ne i paničariti. Ako Vaš poslovni plan ne prođe iz prvog pokušaja, a smatrate da je trebao, možete napisati prigovor koji će biti uvažen ako izneseni argumenti „drže vodu“.

Otvaranje obrta – postupak

Dakle, kad dobijete pozitivnu ocjenu poslovnog plana, Zavod za zapošljavanje tražit će od Vas da dostavite potrebnu dokumentaciju što znači da možete s veseljem krenuti u otvaranje obrta, a prvi korak u tome je odlazak u Gradski ured za gospodarstvo gdje ćete predati zahtjev za otvaranje obrta.

Registracija obrta u Gradskom uredu za gospodarstvo

Za otvaranje obrta u uredu za gospodarstvo imajte spreman ugovor o najmu poslovnog prostora ili neki drugi dokument koji potvrđuje Vaše pravo korištenja prostora gdje želite registrirati obrt.

Kad dođete u ured za gospodarstvo, službenik će Vas pitati koje djelatnosti želite registrirati pa bi bilo dobro da prije proučite razvrstavanje djelatnosti prema NKD-u. Naime, ja nisam znao da kao obrtnik mogu registrirati više djelatnosti, a čak nisam niti proučavao NKD. Iako sam u tom pogledu došao nespreman, djelatnik ureda za gospodarstvo nabrojao je sve srodne djelatnosti koje bih mogao registrirati.

Registracija obrta košta 270 kuna, a cijeli postupak otvaranja obrta ne traje dugo. U mom slučaju rješenje o upisu u Obrtni registar i Obrtnica bili su gotovi unutar 5 radnih dana.

Što nakon otvaranja obrta?

Nakon uspješno otvorenog obrta još je samo nekoliko koraka potrebno učiniti kako biste pripremili dokumentaciju koju trebate predati Zavodu. Redoslijed kojim ćete obavljati sljedeće zadatke nije važan, ali krenimo redom kojim sam išao.

Prijava u registar poreznih obveznika

S obrtnicom i rješenjem o upisu u obrtni registar trebate se prijaviti u nadležnoj poreznoj upravi kao porezni obveznik, a za to je potrebno ispuniti RPO obrazac koji prije dolaska u poreznu upravu kupite u Narodnim Novinama i ispunite.

U poreznoj upravi pitati će vas želite li plaćati porez paušalno ili mjesečno. Ja sam odabrao paušalno jer sam i htio otvoriti paušalni obrt te sam odmah smješten u odgovarajući porezni razred. Nakon upisa, dobio sam potvrdu o upisu u registar poreznih obveznika i bio sam slobodan otići prijaviti se u mirovinsko osiguranje.

Prijava u mirovinsko osiguranje

U mirovinsko osiguranje sa sobom ponesite ispunjene tiskanice M 11-P i M1-P. Tiskanica M11-P je obrazac za prijavu početka poslovanja obveznika doprinosa, a tiskanica M1-P je obrazac za prijavu početka osiguranja. Ispunjene obrasce predajte na jednom od šaltera i slobodni ste što se tiče državnih institucija. Nije potrebno prijavljivati se u zdravstveno osiguranje jer mirovinsko i zdravstveno su povezani pa se prijavom u mirovinsko osiguranje automatski prijavljujete i u zdravstveno osiguranje.

Izrada pečata

Pečat je u Hrvatskoj još uvijek obavezan, sve do kraja ove godine, a već od sljedeće ne će biti. Iako je obavezan, još ga niti jednom nisam upotrijebio jer su ga svi već prestali koristiti. Imam želju nešto “poštambiljat”, ali nemam gdje pa će mi najvjerojatnije ostati samo kao uspomena na otvaranje obrta i uzaludno bačenih 150 kuna koliko košta njegova izrada.

Otvaranje transakcijskog računa

Otvaranje transakcijskog računa u banci zadnji je korak prije predaje tražene dokumentacije Zavoda za zapošljavanje, a kao i sve ostalo, i otvaranje računa bi trebao biti mačji kašalj. Nakon otvaranja poslovnog računa, spremni ste za daljnje korake u pribavljanju dokumentacije potrebne za isplatu poticaja za samozapošljavanje.

Priprema dokumentacije za isplatu poticaja za samozapošljavanje

Da ponovimo! Kad poslovni plan za samozapošljavanje bude pozitivno ocjenjen potrebno je poduzeti gore navedene korake, odnosno Zavodu dostaviti:

  1. Dokaz o upisu poslovnog subjekta u odgovarajući registar
  2. Potvrdu o upisu u registar poreznih obveznika
  3. Presliku prijave u mirovinsko osiguranje
  4. Dokaz o otvorenom žiro računu
  5. Bjanko zadužnicu

Bjanko zadužnica

Uz sve dokumente o registriranom obrtu, HZZ će od Vas tražiti i bjanko zadužnicu potpisanu od strane dužnika (Vas) i sudužnika koji u slučaju bilo kakvog kršenja ugovora solidarno s vama vraća dodijeljene poticaje za samozapošljavanje. Bjanko zadužnicu potrebno je solemnizirati kod javnog bilježnika na iznos do 100 000 kuna što će Vas koštati oko 170 kuna.

Predaja dokumentacije za poticaje za samozapošljavanje

U mailu će Vam biti dostavljen obrazac 1 i obrazac 2 koje ćete popuniti prema uputama i uz sve gore navedene dokumente, spremni ste! Prikupljenu dokumentaciju predajte u Zavodu za zapošljavanje i 10-ak dana poslije, biti ćete pozvani na potpisivanje ugovora, a onda čekate i isplatu dodijeljenih poticaja za samozapošljavanje.

Zaključak

Strah koji sam osjećao prema otvaranju obrta bio je, najblaže rečeno, neopravdan. Otvaranje obrta u mom slučaju išlo je toliko glatko da bih rado otvorio još jedan, čisto iz zadovoljstva. Ni u kojoj instituciji nisam naišao na nedolično ponašanje djelatnika, nego suprotno, na ljubaznost i pristupačnost. Izuzetno ljubazna bila je jedna gospođa u Hrvatskoj Gospodarskoj Komori. Ne sjećam se njenog imena, ali iskrene želje za uspjehom i njen širok osmjeh dodatno su mi uljepšali dan.

„Strah“ od otvaranja obrta i samostalnog poslovanja uopće, došao je s negativnim iskustvima pojedinaca i vjerujem da su takva iskustva točna, ali imam dojam da nisu česta. Otvaranje obrta za mene je bilo jedno divno iskustvo, a dodijeljene poticaje za samozapošljavanje iskoristio sam za kupnju nove opreme čime ću povećati produktivnost i kvalitetu svojih usluga web i grafičkog dizajna.

Otvaranje obrta mi je osim povećanja osobnih primanja omogućilo i veću slobodu. Nisam ograničen radnim vremenom, niti tvrtkom za koju radim jer osim nje mogu raditi i za neku drugu, iz udobnosti vlastitog ureda.