Otkazivanje ugovora o radu najčešće se dogodi zbog povrede radničkih prava ili nekog drugog, uglavnom neugodnog razloga. Ugovor o radu mogu otkazati i poslodavci i radnici, a u nastavku pročitajte kako raskinuti/otkazati ugovor o radu.

Kako radnik može otkazati ugovor o radu?

Radnici koji daju otkaz mnogo su slobodniji od poslodavca. U slučaju da radnik otkazuje ugovor o radu, to mora učiniti uz potpis odluke o raskidu ugovora  i dostaviti poslodavcu, a poslodavac odluku o raskidu ugovora treba dostaviti knjigovodstvu. Ovisno o vrsti otkaza ugovora, mora odraditi i otkazni rok.

Trajanje otkaznog roka

Trajanje otkaznog roka uređeno je Zakonom o radu, ali nije jedini izvor radnog prava, stoga je moguće kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu drugačije urediti prava i obveze radnika. Zato, radnik treba pročitati ugovor koji je s poslodavcem potpisao i djelovati na način kako je ugovorio.

Prema Zakonu, na radnika se uvijek primjenjuju povoljniji propisi, ali mnogi su to doživjeli samo kao mrtvo slovo na papiru. Trajanje otkaznog roka temelji se na trajanju radnog odnosa kod istog poslodavca. Najkraće trajanje otkaznog roka je dva tjedna u slučaju da je radnik u radnom odnosu kod istog poslodavca proveo neprekidno manje od jedne godine, a najduže trajanje otkaznog roka je tri mjeseca, ako je radnik u radnom odnosu kod istog poslodavca proveo neprekidno dvadeset godina.

Kako poslodavac može otkazati ugovor o radu?

Ako poslodavac otkazuje ugovor o radu iz određenih razloga, poželjno je da prije toga potraži stručnu pomoć osobe koja zastupa interese tvrtke i tako sazna na koji način i pod kojim točno uvjetima treba napraviti raskid ugovora.

Pri raskidu ugovora o radu treba voditi računa o tome je li radnik prije raskida ugovora iskoristio zakonom propisane dane godišnjeg odmora, ima li pravo na otpremninu, je li radniku isplaćena preostala neto plaća itd.

Niste sigurni kako radniku otkazati ugovor o radu?

Da bismo zaštitili interese naših klijenata, tvrtka Đina d.o.o. u suradnji s odvjetničkim društvom koje pak zastupa i naše interese, pazimo na sve detalje u ovakvim i sličnim slučajevima. Konzultacijama s odvjetničkim društvom osiguravamo Vam donošenje ispravnih odluka o otkazivanju ugovora, sukladnih važećim Zakonskim Propisima.

Ako pak niste klijent našeg knjigovodstva, savjetujemo konzultacije s Vašim odvjetnikom kako biste izbjegli neugodnosti.

Nakon ispravno donesene odluke o raskidu ugovora, poslodavac odluku mora dostaviti radniku osobno ili preporučenom pošiljkom, a tek nakon toga radnika možemo odjaviti sa HZMO-a. Radnik zatim dobiva tiskanicu eM-2P s kojom se u roku od 30 dana mora javiti u HZZ i HZZO radi ostvarivanja prava za nezaposlene osobe.