Obvezna primjena QR kôda na fiskalnim računima od 1. siječnja 2021.

Donesen je novi Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Od 1. siječnja 2021. godine biti obvezna primjena QR kôda na računima obveznika fiskalizacije. QR kôd je dvodimenzionalni kôd koji će biti obvezno ispisati na računu kao obvezni sadržaj računa prema članku 9. Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, a koristiti će primatelju računa za provjeru računa na temelju članka 27. Zakona.

Mnogi poduzetnici koriste neki od programa dostupnih na tržištu za ispisivanje računa, a tvrtke koje održavaju te programe, odnosno POS blagajne, moraju omogućiti i kreiranje QR kôda na fiskalnim računima.

Podatci koje kôd mora sadržavati

QR kôd iz članka 18.a Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o fiskalizaciji u prometu gotovinom minimalno treba sadržavati sljedeće podatke:

  1. URL adresu koja vodi na web stranicu Porezne uprave za provjeru računa
  2. JIR ili zaštitni kod obveznika fiskalizacije
  3. Datum i vrijeme izdavanja računa
  4. Ukupni iznos računa.

Izgled kôda

QR kôd na fiskalnim računima ne smije biti ukrašen ili pratiti vizualni identitet tvrtke, već mora biti jednostavan i kreiran prema pravilniku. QR kôd mora biti širok i visok najmanje 2cm, a prazan prostor oko QR kôda mora biti najmanje 2 milimetra.

Pri određivanju QR kôda koristi se QR kôd model 1 ili model 2 najmanje moguće inačice. Mora imati najmanje „L“ (ECC level) razinu korekcije greške i biti u skladu sa standardom ISO/IEC 15415.

Detaljnije odredbe o QR kôdu odnosno cijeli Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o fiskalizaciji u prometu gotovinom možete pročitati na ovoj adresi: Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o fiskalizaciji u prometu gotovinom (nn.hr)