Razlika između knjigovodstva i računovodstva

Kad razmišljate o knjigovodstvu i računovodstvu, teško bi opisali razlike između svakog postupka. Iako knjigovođe i računovođe dijele zajedničke ciljeve, oni podržavaju vaše poslovanje u različitim fazama financijskog ciklusa.

Knjigovodstvo je više transakcijsko i administrativno, a bavi se evidentiranjem financijskih transakcija – poslovnih događaja. Računovodstvo je subjektivnije i pruža vam uvide u poslovanje na temelju knjigovodstvenih podataka. U ovoj objavi ćemo objasniti koja je razlika između računovodstva i knjigovodstva.

Knjigovodstvo i računovodstvo – koja je njihova funkcija?

Funkcija knjigovodstva

Knjigovodstvo je postupak dosljednog bilježenja dnevnih transakcija i ključna je komponenta za izgradnju financijski uspješnog poslovanja.

Knjigovodstvo se sastoji od:

  • Evidentiranja financijskih transakcija – poslovnih promjena
  • Knjiženja ulaznih i izlaznih računa te evidentiranje svih nastalih promjena u poslovanju
  • Izrada računa
  • Obračun plaća

Glavna knjiga osnovni je dokument u kojem knjigovođa bilježi prihod od prodaje i troškove. To se naziva knjiženjem i što se više prodaja završi, češće se knjiži knjiga. Knjiga se može stvoriti pomoću knjigovodstvenog programa, računalne tablice ili na jednostavnom listu papira.

Složenost knjigovodstvenog sustava često ovisi o veličini poduzeća i broju transakcija koje se izvršavaju dnevno, tjedno i mjesečno. Sve prodaje i kupnje koje je izvršilo vaše poduzeće moraju se evidentirati u knjizi, a za određene stavke potrebni su prateći dokumenti prema propisima Porezne uprave.

Knjigovođa Zagreb

Tražite kvalitetno knjigovodstvo?

Funkcija računovodstva

Računovodstvo koristi financijske podatke koje je sastavio knjigovođa ili vlasnik tvrtke i stvara financijske modele pomoću tih podataka. Proces računovodstva subjektivniji je od knjigovodstva, koje je uglavnom transakcijsko.

Računovodstvo se sastoji od:

  • Evidentiranje troškova koji su se dogodili, ali još nisu evidentirani u knjigovodstvenom procesu
  • Priprema financijskih izvještaja tvrtke
  • Analiziranje troškova poslovanja
  • Popunjavanje prijava poreza na dohodak
  • Pomaganje vlasniku poduzeća u razumijevanju utjecaja financijskih odluka

Računovodstvo pruža izvješća na temelju ključnih financijskih pokazatelja. Računovodstvo pretvara informacije iz glavne knjige u izvješća koja otkrivaju širu sliku poslovanja i put kojim tvrtka napreduje. Vlasnici poduzeća često će se obraćati računovođama za pomoć u strateškom planiranju, financijskom predviđanju i prijavi poreza.

Uloga knjigovodstva i računovodstva

Knjigovodstvo i računovodstvo imaju jedan cilj – uspješnije poslovanje poduzetnika pa knjigovođe i računovođe ponekad rade isti posao. No, općenito je prvi zadatak knjigovođe bilježiti transakcije i održavati vas financijski organiziranima, dok računovođe pružaju savjete, analize i kvalificiraniji su za savjetovanje o poreznim pitanjima.

Uobičajeno je da knjigovođe ne moraju imati formalno obrazovanje. Da bi bili uspješni u svom radu, knjigovođe moraju biti precizni i znati sve što je potrebno o ključnim financijskim temama. Posao knjigovođe obično nadgleda računovođa ili vlasnik tvrtke čije knjige vodi. Dakle, knjigovođa se ne može nazvati “knjigovođom”.

Zaključak

Organizirana financijska evidencija i pravilno uravnotežene financije koje je izradio knjigovođa, zajedno s pametnom financijskom strategijom i točnim knjigovodstvenim prijavama poreza, izravno doprinose dugoročnom uspjehu svakog poslovanja.

Neki vlasnici tvrtki nauče samostalno upravljati svojim financijama, dok se drugi odlučuju za angažiranje stručnjaka kako bi se mogli usredotočiti na razvoj poslovanja. Razlika između jednih i drugih poduzetnika je u uspjehu koji ostvaruju. Za uspješniji rast vaše tvrtke, posao knjigovodstva i računovodstva prepustite nama!