WordPress je najpoznatiji CMS sustav za hakerski napad, a upravo je WordPress najbolja platforma za dizajn web stranice i najkorištenija je u svijetu. WordPress prema statistici ima najviše hakerskih napada od svih drugih platformi za izradu web stranica. Prema jednom izvješću čak 70% web stranica napravljenih u WordPressu sadrži ranjivosti u svom sustavu što hakerima ni malo ne otežava posao.

Pročitajte više o održavanju web stranice i što najmanje trebate učiniti kako biste se zaštitili u slučaju hakirane web stranice.

Zašto je WordPress toliko popularan među hakerima?

Zastarjela verzija WordPress sustava

Većina WordPress web stranica trenutno koristi zastarjelu verziju sustava. To znači da ranjivosti sustava koje su popravljene u novoj verziji, još uvijek postoje na mnogim web stranicama kao poziv hakerima na napad. Napadaču koji je naumio srušiti vašu web stranicu ili nešto drugo učiniti s njom, u ovom slučaju potrebno je samo nekoliko minuta za automatsko skeniranje web stranice i otkrivanje ranjivosti koje će mu poslužiti za ubacivanje zlonamjernog kôda.

WordPress dodaci nepoznatih developera

Ne postoji nikakav nadzor developera koji programiraju plugin -ove, odnosno WordPress dodatke. Svatko može napraviti svoj plugin za WordPress i pritom će se uglavnom fokusirati na funkcionalnost i eventualno dizajn, ali ne i na sigurnost web stranice.

Mnogi WordPress plugin -ovi trećih strana sadrže ranjivosti koje mogu poslužiti hakerima za laganije obavljanje svog posla.

PHP Code Base

WordPress je pisan PHP programskim jezikom i koristi MySQL bazu podataka, što znači da su WordPress web stranice izložene SQL injekcijama, odnosno jednoj metodi ubacivanja malicioznog kôda, koja je najčešće korištena metoda hakera.

Kako spriječiti hakerski napad na web stranicu?

  1. Redovito ažurirajte WordPress. Pobrinite se da Vaša web stranica uvijek koristi najnoviju verziju sustava.
  2. Koristite plugin -ove trećih strana s oprezom. Instalirajte samo poznate WordPress dodatke.
  3. Koristite jedinstvene i kompleksne lozinke za ulaz u WordPress. Također, svi administratori, autori, odnosno oni koji rade na održavanju web stranice trebali bi koristiti snažne lozinke.
  4. Koristite Web Application Firewall. Upotreba Firewall -a znatno će povećati sigurnost web stranice.

Kako spriječiti hakerski napad na web stranicu

Kako (WAF) Web Application Firewall štiti WordPress stranice?

Web Applicaiton Firewall najbolji je način za zaštitu web stranice od hakerskih napada. Većini korisnika vrlo je teško redovito pratiti i ažurirati WordPress i njegove dodatke, plugin -ove. Implementacijom WAF -a možete biti poprilično sigurni da će Vaša web stranici biti zaštićena u bilo kojem trenutku.

Web Application Firewall nadzirati će promet na Vašu WordPress stranicu i filtrirati neželjeni promet na temelju određenih pravila. Upotrebom Firewall -a spriječit ćete hakerski napad, odnosno SQL injekcije, XSS ili neautorizirana skeniranja web stranice.