UX/UI dizajn web stranice izuzetno je važan korisnicima koji posjećuju vaš web. Ako imate web shop, onda je korisničko iskustvo važno i vama, a ne samo vašim posjetiteljima, odnosno kupcima. WordPress pokreće mnoge web trgovine, pa vjerojatno i vašu, s obzirom da čitate ovu objavu. ? Pa, ako i vi koristite WooCommerce dodatak za WordPress stranicu svoje web trgovine, u ovoj objavi možete saznati na koji ga način možete povezati sa knjigovodstvenim programom Synesis i dodatno optimizirate svoje poslovanje.

Povezivanje Woocommerce dodatka s programom Synesis

Povezivanjem Woocommerce trgovine sa Synesisom prvenstveno je moguće poslati šifrarnik artikala sa stanjem zaliha iz programa Synesis u WooCommerce te preuzeti narudžbe napravljene u web trgovini, kako biste na temelju njih u Synesisu mogli izraditi račune, a potom i ažurirati stanje zaliha.

Za ovu funkcionalnost u Synesisu morate imati module „Maloprodaja 2“ ili „Prodaja“ zajedno s modulom „Web trgovina“.

Povezivanje Woocommerce dodatka s programom Synesis

S WooCommerceom spajate se putem F5 eportal gdje odabirete WooCommerce. Za prijavu, potrebno je navesti web adresu vaše Internet trgovine, te unijeti Consumer Key i Consumer Secret.

To su podaci koje trebate definirati u samom WooCommerceu prije prijave preko eportala u Synesisu. Potom trebate odabrati prodavaonicu ili skladište u Synesisu na koji želite da se vaš web shop veže. U njoj pratite stanje zaliha, radite račune i sl.

Troškovi dostave

Što se tiče definiranja troškova dostave, u Synesisu  je prvo potrebno definirati posebnu grupu roba/usluga za sve troškove dostave. Dokument Grupa roba/usluga nalazi se u osnovnim podacima. Tu grupu potom trebate odabrati s desne strane u odjeljku Prodavaonica.

Same troškove dostave tretirate kao stavke, tj. u Synesisu ih šifrirate jednako kao i svaku drugu robu ili u slugu u dokumentu roba/usluga u Osnovnim podacima. Svakom ovako šifriranom trošku dostave u tom dokumentu pridružujete grupu koju ste prethodno odabrali.

Prilikom svake izrade računa program će za troškove dostave potražiti robu/uslugu iz ove grupe sa iznosom jednakim onom na narudžbi pa će tako trošak dostave automatski biti dodan kao stavka na računu.

Dodatne opcije

Ispod podataka za prijavu putem F5 eportal imate dodatne mogućnosti koje vam mogu biti korisne.

Kvačica na „Ažuriraj status narudžbe“ znači da će program pri spremanju automatski napravljenog računa promijeniti status narudžbe u WooCommerceu na „Completed“, odnosno „Izvršen“ kako to ne biste morali raditi ručno.

Ako su vam opisi robe detaljniji u WooCommerceu od onih u Synesisu, možete isključiti slanje podataka o opisu robe prilikom ažuriranja, a isto vrijedi i za slanje podataka o nazivu robe.

Ako želite slati samo podatke o šifri artikala i stanju zaliha, onda stavite kvačicu na opciju „Šalji samo podatke o stanju zaliha“.

Posljednja opcija “Ažuriraj stanje web-shopa pri izradi računa u Synesisu” odnosi se na izradu računa u Synesisu za artikle koji nisu kupljeni narudžbom preko web trgovine, ali svejedno smanjuju stanje na vašem skladištu, odnosno prodavaonici vezanoj za Woocommerce. Ako odaberete ovu opciju, pri svakoj takvoj izradi računa u Synesisu, ažurirat će se stanje skladišta vaše web trgovine.

Kada ste unijeli sve podatke i postavke, pritisnite gumb Spremi postavke.

Priprema robe ili usluge za slanje u Woocommerce web shop

Priprema robe ili usluge za slanje u Woocommerce

Klikom na gumb Pripremi robe/usluge za slanje u Woocommerce program će otvoriti dokument Artikli web i napuniti tablicu artiklima koji će biti poslani te njihovim stanjem zaliha u odabranoj prodavaonici. Na taj način u Woocommerce prenosite sve podatke o robi i zalihama iz Synesisa.

Imajte na umu da se učitavaju samo oni podaci koji se nalaze u ovoj tablici.

Kako u dokumentu „Artikli web“ napuniti tablicu artiklima

U tablicu Artikli web učitavaju se svi artikli iz onih grupa roba ili usluga za koje ste uključili prijenos na web. Međutim, unutar svake grupe imate i mogućnost isključivanja pojedinih proizvoda. Tako u dokumentu roba/usluga možete odabrati artikl i označiti da ne želite prijenos tog artikla u web shop.

Isključivanje prijenosa artikla na web shop

Klik na gumb Slanje roba/usluga u Woocommerce dovršava slanje tih podataka. Ako ste u WooCommerce već ručno unijeli cijeli šifrarnik artikala slanje iz Synesisa nije obavezno. Za automatsku izradu računa iz narudžbi važno je samo da se podudaraju šifre iz artikala u Synesisu i u WooCommerceu.

Učitavanje i obrada narudžbi iz WooCommerce web trgovine

Učitavanje narudžbi iz Woocommercea - Kako povezati WooCommerce i Synesis

U kartici Narudžbe na eportalu odaberite period učitavanja. Klikom na gumb Učitaj podatke dobit ćete popis narudžbi u odabranom periodu. Odabirom svake pojedine narudžbe možete vidjeti njene detaljnije podatke kao što su opis robe i njen status

Za izradu računa na dnu odaberite gumb koji odgovara modulu koji koristite i dokumentu koji želite poslati.

Gumb „Napravi račun MP“ tako izrađuje račun iz modula Maloprodaja II. Klikom na taj gumb otvorit će vam se dokument koji će program popuniti podacima iz narudžbe. Pregledajte račun, odaberite odgovarajući način plaćanja i ako je sve u redu spremite dokument klikom na F7 Spremi. Posebno obratite pozornost na troškove dostave jer ako program u svom šifrarniku roba/usluga ne pronađe ni jedan sa iznosom jednakim kao na narudžbi, ne će moći dodati trošak dostave kao stavku na račun pa ni ukupan iznos računa ne će biti točan.

Ako je u postavkama uključena opcija ažuriranja statusa narudžbe, program će sam ažurirati status narudžbe na Completed.

Nadamo se da vam je ova objava bila korisna i da smo vam razjasnili kako povezati knjigovodstveni program Synesis i WooCommerce web shop.


Izvor: YouTube