Porez na dohodak od kapitala

Prema Zakonu o porezu na dohodak, dohotkom od kapitala smatraju se primitci isplata dobiti i dividende. Porez na dohodak od kapitala iznosi 12 % plus prirez prema mjestu prebivališta primatelja dohotka.

Što treba učiniti prije isplate dobiti?

Nakon utvrđivanja računa dobiti i gubitka za poslovnu godinu, izračunava se udio u dobitku svakog člana društva, ovisno o postotku udjela u društvu. Kako bi se dobit iz prijašnjih godina poduzeća isplatila, potrebno je donijeti odluku o raspodjeli dobitka za određenu poslovnu godinu.

Kada se plaća porez na dohodak od kapitala tj. isplaćenu dobit?

Na dan isplate dobiti potrebno je obračunati i platiti porez na dohodak od kapitala po stopi od 12 % plus prirez prema sjedištu tvrtke, odnosno grada koji ima propisanu stopu prireza na porez.

Isplata dobiti i predujma dobiti

Predujam dobiti oporeziv je kao i isplata dobiti. Dobit se može isplatiti na žiro-račun ili na tekući račun, a isplata u gotovini je zabranjena.

Ostvarena dobit društva i dividenda mogu se isplatiti samo članovima društva, također može i zaposlenicima, ali onda se isplata dobiti oporezuje kao dohodak od nesamostalnog rada (plaća).

Porezni nametiMoje dugogodišnje iskustvo ima vrlo jasan stav glede prethodno objašnjenih zakonskih odredbi.

U tekućoj godini za razdoblje od 6 ili 9 mjeseci poslovanja, a po izradi informativnog izračuna dobiti tvrtka posluje pozitivno.

Primjerice: za period od 9 mjeseci ostvarena je realna dobit u iznosu od 250.000,00 kuna, društvo donosi odluku kojom odlučuje da se članu društva X tvrtke isplati predujam dobiti u iznosu od 200.000,00 kuna, sjedište tvrtke je u Zagrebu, a grad Zagreb ima Odluku o visini prireza od 18 %, matematički izračun je sljedeći: na ili za iznos od 200.000,00 kuna društvo mora platiti porez 12% i prirez 18%, ukupno 28.320,00 kuna.

Sve ok…. ali što u konačnici nije ok? Nitko se ne protivi ovakvom nametu poreza i prireza. Pa zar u ovoj državi treba stvarno nikoga biti briga za poduzetnike nametljivo neprihvatljive teze i suzdržanosti bilo kakvih komentara u javnosti glede nameta oporezivanja kod isplate predujma dobiti.

Zar ovo svima odgovara, pitam redom sve drage i sretne ljude (poduzetnike) koji svojim radom doprinose opstanku svih financijskih resursa u koji se naravno akumuliraju sredstva (koja naravno ne dožive oplodnju već sljedeći dan imaju raspored gdje i kome koliko isplatiti na temelju raznih ugovora, rješenja, zamolbi, poklona, donacija) a ponajviše u državni proračun. Pa zar nije dosta?

Platimo porez i prirez kod isplate predujma dobiti u tekućoj godini. Po isteku iste na utvrđenu dobit opet kod isplate dobiti plaćamo porez i prirez. Mislim stvarno, što je ovo? Zna li netko?