Što je ETIAS sustav?

ETIAS je novi Europski sustav za informacije o putnicima i odobravanje ulaza državljanima trećih zemalja u zemlje Europske unije koje su članice Schengena. Europska unija počinje primjenjivati elektronsko registriranje ulaska u Schengenski prostor, odnosno ETIAS, od 1.1.2024. godine. U prvih šest mjeseci primjene ETIAS-a trajat će vrijeme prilagodbe pa će tako putnici samo biti informirani o novim pravilima. U nastavku saznajte više o ETIAS odobrenju putovanja.

Na koga se odnosi primjena ETIAS sustava?

ETIAS sustav primjenjivat će se za odobravanje ulaza u Schengenski prostora državljanima kojima ne treba viza za ulazak u EU, što znači da će se odnositi na državljane BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije itd. Dakle, odobrenje putovanja ETIAS-om bit će uvjet za ulazak u Schengenski prostor za državljane koji su oslobođeni vize i putuju u bilo koju od ovih 30 europskih zemalja. ETIAS će biti povezan s putovnicom putnika, a vrijedit će do tri godine ili do isteka putovnice, što god nastupi prije. Ako dobijete novu putovnicu, trebate dobiti novu ETIAS-ovu putnu autorizaciju.

S važećom ETIAS-ovom dozvolom za putovanje možete ulaziti na područje Europske unije koliko god puta želite za kratkoročne boravke – obično do 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana. Međutim, ETIAS ne jamči ulazak. Kada stignete na granicu svejedno se od vas može tražiti na uvid putovnica i drugi dokumenti i provjeriti ispunjavate li uvjete za ulazak.

Podnošenje zahtjeva za odobrenje putovanja

Obrazac za prijavu moći ćete ispuniti putem ove službene web stranice ETIAS-a ili ETIAS mobilne aplikacije. Podnošenje zahtjeva za ETIAS odobrenje putovanja košta 7 €, iako su neki putnici oslobođeni plaćanja ove naknade.

Obrada ETIAS prijave

Većina prijava obrađuje se u roku od nekoliko minuta, mada je rok za obradu prijave do 4 dana. Imajte na umu da se ovo razdoblje može produljiti za najviše 14 dana ako se od vas traže dodatne informacije ili dokumentacija ili do 30 dana ako ste pozvani na razgovor. Zbog toga biste trebali podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja ETIAS-a znatno prije planiranog putovanja.

Nakon podnesenog zahtjeva primit ćete e-poruku s potvrdom podnošenja vaše prijave koja će uključivati vaš jedinstveni broj ETIAS prijave: svakako sačuvajte ovaj broj za buduću upotrebu. Nakon što se vaša prijava obradi, primit ćete drugu e-poruku s obavijesti o njezinom ishodu.

Kada dobijete ETIAS odobrenje putovanja, provjerite jesu li vaše ime, broj putovnice i ostali podaci točni: ako postoji bilo kakva pogreška, neće vam biti dopušteno prijeći granicu. Više informacija o tome što učiniti ako ste pogriješili u prijavi možete pronaći ovdje.

Ako vaša prijava bude odbijena, e-poruka će sadržavati razloge takve odluke. Također će sadržavati informacije o načinu podnošenja žalbe, pojedinosti o nadležnom tijelu, kao i relevantnom roku za žalbu.

Razdoblje valjanosti vašeg ETIAS-a

Vaše ETIAS odobrenje za putovanje vrijedi tri godine ili do isteka putne isprave koju ste upotrijebili u svojoj prijavi – ovisno o tome što nastupi prije.

Namijenjen je za kratkoročne boravke: važeća ETIAS-ova autorizacija putovanja daje vam pravo na boravak u europskim zemljama koje zahtijevaju ETIAS do 90 dana unutar bilo kojeg razdoblja od 180 dana.

Morate posjedovati važeću ETIAS autorizaciju putovanja tijekom cijelog boravka. Možete otići i vratiti se bilo kada, sve dok poštujete ovo vremensko ograničenje.

Po dolasku na granicu

Budući da je vaše ETIAS odobrenje putovanja povezano s vašom putnom ispravom, svakako ponesite sa sobom isti dokument koji ste koristili u svojoj ETIAS aplikaciji. U protivnom vam neće biti dopušteno da se ukrcate na let, autobus ili brod, niti da uđete u bilo koju europsku zemlju koja zahtijeva ETIAS.

Posjedovanje važećeg ETIAS odobrenja za putovanje ne jamči automatsko pravo ulaska. Kada stignete na granicu, graničari će provjeriti ispunjavate li uvjete za ulazak, pa ako ih ne ispunjavate ulazak u EU bit će vam odbijen.