Kako smanjiti plaću zaposleniku aneksom ugovora o radu

S obzirom na novonastale okolnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa, pitanje mnogih poslodavaca je kako smanjiti određena prava radnika, odnosno smanjenje plaće radnika i smanjenje radnog vremena s punog na nepuno radno vrijeme kako bi poslodavac izdržao ovu krizu. Smanjenje plaće i radnog vremena može se provesti sklapanjem izmjena i dopuna ugovora o radu, a takve izmjene nazivaju se; Aneks ugovora o radu.

Isto tako, smanjenje plaće i smanjenje radnog vremena moguće je provesti i sklapanjem novog ugovora o radu kojim se mijenjaju određeni članci ugovora. U ovoj objavi ćemo objasniti kako smanjiti plaću radnika i smanjiti radno vrijeme s punog na nepuno aneksom ugovora o radu.

Kako sklopiti aneks ugovora o radu

Poslodavac radniku može ponuditi određena smanjenja plaće i radnog vremena aneksom ugovora, koje treba potpisati poslodavac i radnik. Između svih odrednica aneksa može se navesti i članak koji može glasiti ovako: Čim se popravi gospodarska situacija, sklopiti će se novi aneks ugovora kojim će se ponovno povećati trenutno smanjena prava radnika što znači da će poslodavac i radnik ovim aneksom utvrditi da će prava radnika novim aneksom biti vraćena na staro.

U kojem iznosu je moguće smanjiti plaću radnika

Zakon o minimalnoj plaći kaže da za puno radno vrijeme plaća mora biti u propisanoj svoti, a za nepuno radno vrijeme možemo smanjiti plaću razmjerno nepunom radnom vremenu. Dakle, ako radnik radi 20 sati tjedno možemo smanjiti plaću za pola od propisane minimalne plaće.

Preuzimite primjer aneksa ugovora o radu